På samme måde som hos os mennesker, kan man ikke tage en løsrevet bevægelse og sige om vedkommende er vred, bange eller venlig. Man kan se hendes tænder siger jo ikke meget om hvilken stemning vedkommende er i – ligeså med hunden, det er samspillet af signaler og mimik der fortæller det.

Hundens truende eller afstandsøgende signaler

-altså ‘gå væk’, ‘jeg bryder mig ikke om din måde at nærme mig på’ – signaler:

Jo stivere og langsommere hunden bevæger sig jo mere vil den have afstand.

Her er listen som ofte ses: Direkte øjenkontakt, Stiv langsom gang, Høj og stiv haleføring, Knurren uden at vise tænder, Viste tænder med lange mundvige, Viste tænder med korte mundvige, Knurren med viste tænder, Udfald med markering, Udfald med bid. Som regel som udvikling, altså ‘udfald med bid ‘ er sidste udvej, når modparten ikke har reageret med at øge afstanden, ved alle de andre signaler.

Hunde som bliver vant til ‘ikke at blive hørt’ kan dog springe flere trin over og gå direkte til de store ord. Også derfor er det vigtigt at respektere disse signaler fra hunden.

Også ved hundemøder, nogle hunde er ikke så gode til at ‘lytte’ til andre hundens signaler, og kan derfor medvirke til at hunden føler sig overrumplet gang på gang, når den pænt har bedt om mere afstand, og den lærer derfor at ty til de voldsomme udtryk med det samme.

Det er synd og derfor skal vi hjælpe vores hunde, når vi kan se, at de beder om mere afstand.

1380363_10201591530482676_1395586390_n

 

Hundens dæmpende eller afstandsmindskende signaler

-altså venlige, beroligende, ‘ jeg er venlig’ , ‘slap lidt af, jeg bliver helt nervøs’ , ‘har vi det ikke hyggeligt’ og ‘skal vi lege’ signaler:

Jo blødere og mere goofy hunden er, jo gladere er den for kontakten.

Smaske, ører tilbage, blinke, smalle øjne, flakke med blik, dreje hovedet, snuse i jord, samle noget op, lav blød krop, gå langsomt, gå i bue, sætte sig, stå stille, flade øre, lange mundvige, slikke om munden, slikke anden hund, lægge sig, ryste sig, legebuk, lav logren, puffe bagdel, puf med snuden i mundvigen på anden hund, trække sig tilbage, løfte pote, gabe, tisse, klø sig, gå imellem, strække sig, gå væk med lille inviterende kig tilbage.

– bruges ofte i kombinationer med hinanden, nogle gange lynhurtige og super effektive, som når to hunde møder hinanden, og lige flakker en hurtig gang med blikket, også går i gang med at lege.