Kloge mænd og koner, en quick fix pille eller eksakt vidensbaseret rådgivning?

1896762_10204486157495972_2117584935108867185_n

foto: Benny Fischer

Ville det ikke være skønt, hvis der fandtes en hurtig og nem løsning på alle, selv de mest komplicerede problemer? Men ak, det er de færreste problemer, der kan løses med trylleslag, til gengæld kan selv overskuelige problemer blive virkelig komplicerede, hvis man behandler dem forkert.

Det er ingen videnskab at have en velfungerende hund, men det kan være en kompliceret sag at finde ud af grunden, hvis hunden ikke er så velfungerende.

For at hjælpe hunden ud af sine problemer, er det jo vigtigt at kunne forstå, hvorfor den handler som den gør. Lad os sige, at hunden ikke er så tryg ved andre hunde…. Det kan være, at den er blevet lidt trumlet som hvalp; der skal ikke mange dårlige oplevelser til, når man er lille, før det kan blive rigtigt skidt, fordi hvalpe og unghunde har jo ikke så mange andre gode erfaringer i ’banken’ at trække på, så et par enkelte dårlige oplevelser er nok til at kaste skygger langt op i livet. Og så er der jo desværre det med dårlige oplevelser, at der skal virkelig mange gode oplevelser til for at udligne en enkel dårlig.. Det er ligesom hos os selv, tænk på hvor mange komplimenter der skal til, før vi glemmer én nedsættende bemærkning? Sådan en hund kan virke udfarende, gøende mod andre hunde, opsøgende men knurrende, truende men logrende, underlegen men ustabil… Hvis ikke rådgiveren kan gennemskue, hvori problemet har rod, så kan man få forværret problemet, så hunden også bliver utryg og udfarende på mennesker.

Når man bare gerne vil lære noget nyt, så er det at opsøge en lærer, der ved noget om emnet, et godt bud. En lærer svarer til en hundeinstruktør/hundetræner. Hundetræner er en ca to-årig uddannelse hvor man lærer en masse om indlæringsmetoder. Men hvis man har udviklet sig et problem, så er det jo en psykolog eller terapeut man har brug for, det hedder en adfærdsrådgiver i hundeverdenen.

Det tager flere år, mange bøger og mange studier af hunde at blive adfærdsrådgiver, som altså er en overbygning efter at man først har en stor og bred erfaring som hundetræner. Der forskes i disse år utroligt meget i hundes adfærd i hele verden, så for at kunne benytte den allernyeste og mest effektive adfærdsrådgivning, er man som seriøs uddannet adfærdsrådgiver nødsaget til at opdatere sin viden hele tiden. Jeg blev selv overrasket over, hvor meget forskning og viden, der er på dette område, da jeg startede min uddannelse.

Adfærdsrådgivere, oplever ikke så sjældent hunde, der først har været i hænderne på ikke uddannede rådgivere. De kommer så til os bagefter, når problemet enten blev værre eller bare ikke blev løst, desværre meget ofte det første.

Jeg synes, det er så ærgerligt, når folk virkelig har gjort, hvad de mener, er det allerbedste for deres hunde, og det hele så bare bliver meget værre. Sommetider er en masse hundeerfaring nok, men de fleste gange er det bedst med en masse moderne og eksakt viden.

Det kræver som regel noget arbejde at følge en professionel grundigt gennemarbejdet rådgivningsplan, men hvis man tænker på hvilken forskel, der er på at bo sammen med en velfungerende hund og med en, der ikke er velfungerende i 10-14 år, så er den tid givet godt ud.

Det er ingen skam at have en hund med et problem, men det er skam ikke at gøre noget ved det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *